Bologna vanaf Weeze

Bologna is een stad in centraal Italië met bijna 400.000 inwoners. Hoewel het geen grote bezienswaardigheid (zoals de Eiffeltoren of de toren van Pisa) heeft, kent de stad geen massatoerisme. En dat is misschien wel de schoonheid van de zevende stad van Italië; je ziet niet overal toeristen lopen.

Vlieg met Ryanair naar Bologna vanaf Weeze!

Met Ryanair kun je vanaf Weeze helaas niet meer goedkoop vliegen naar Bologna. Tot en met 2016 kon dit met FR4306 heen en met FR4305 weer terug naar Weeze Airport. In een vlucht van iets minder dan 2 uur in een Boeing 737-800 kon je dus heel goedkoop naar Bologna vliegen. Als je ruimbagage wilde meenemen dan betaalde je overigens wel zo’n €40 meer per enkele reis. Red je het met alleen handbagage, dan was je dus heel goedkoop uit.

De geschiedenis van Bologna is heel rijk: de eerste nederzettingen in deze regio dateren al van de eerste eeuw voor Christus. Omdat het later in de Romeinse tijd een belangrijke stad werd, en in de middeleeuwen zelfs een tijdje de vijfde stad qua inwonersaantal van Europa was, is de binnenstad van Bologna van grote schoonheid. Bologna heeft een typisch oud Italiaans stadscentrum; in 2000 was het niet voor niets culturele hoofdstad van Europa. In 2006 werd Bologna bovendien uitgeroepen tot muzikale hoofdstad van Europa.

Het nachtleven in de universiteitsstad
Het klimaat in Bologna kan als vochtig Mediterraan worden beschouwd. Met temperaturen die zomers tot boven de 35 graden Celsius kunnen uitstijgen. De winters kunnen vrij koud worden, sneeuw is geen ongewoon natuurfenomeen in de stad met de oudste universiteit ter wereld. Tegenwoordig is Bologna overigens nog steeds een typische universiteitsstad met meer dan honderdduizend studenten per jaar uit binnen en buitenland. Hierdoor is het nachtleven in Bologna ook erg levendig; de beste clubs zitten in de universiteitswijk of in rond het Piazza Maggiore. Rond een uur of 3 sluiten de meeste clubs en let op: de studenten en jongeren uit Bologna kleden zich erg goed voor een avondje uit!

Bezienswaardigheden in Bologna

Wat is er eigenlijk allemaal te doen in Bologna? De stad heeft helaas geen grote publiekstrekker zoals een Big Ben of een Forum Romanum. Wel heeft de stad een centraal plein wat Piazza Maggiore genoemd wordt. De mooiste en oudste gebouwen uit de Middeleeuwen staan aan dit plein. Het plein vormt in feite het stadscentrum van Bologna. Het Palazzo del Podestà is een voorbeeld van een gebouw dat aan het plein staat: dit paleis stamt uit het jaar 1200. Een ander voorbeeld is het Palazzo Re Enzo, weer een ander Middeleeuws paleis. Er zijn hier in de buurt ook een aantal musea te vinden.

Hoewel het niet de zetel van het aartsbisdom van Bologna huisvest, is de grootste kerk van Bologna de Sint-Petroniusbasiliek. De bouw van de Gotische kerk startte in 1390. Een iets jonger gebouw (gebouwd rond 1750) is het Teatro Comunale di Bologna. Dit operagebouw is een van de redenen dat Bologna in 2006 werd uitgeroepen tot muzikale hoofdstad van Europa. Een andere reden is dat in Bologna het Museo internazionale e biblioteca della musica staat, Italiaans voor internationaal museum en bibliotheek van muziek.

De twee torens van Bologna
Het symbool van Bologna zijn de twee torens. De grootste heet Asinelli, de kleinere wordt de Garisenda genoemd. Vernoemd naar de families die de torens tussen 1109 en 1119 bouwden, kan men de grotere toren nog steeds beklimmen. Vanaf de toren heb je een prima uitzicht over de stad. Dit uitzicht werd in de tweede wereldoorlog gebruikt om na bombardementen van de geallieerden de reddingsoperaties te coördineren. Gelukkig werden de torens nooit geraakt.