Duitse vliegtaks blijft

Goed nieuws voor de Duitse belastingdienst, slecht nieuws voor gebruikers van vliegveld Weeze en zeker slecht nieuws voor Weeze Airport zelf: de vliegtax blijft. Op vluchten tot 2500 kilometer mag Duitsland officieel €7,50 per persoon blijven heffen, zo heeft het constitutioneel hof in Karlsruhe vandaag besloten.

Er was een rechtszaak aangespannen door Rijnland-Palts (een Duitse deelstaat). Zij vonden het concurrentievervalsing, het zou de vrijheid van luchtvaartmaatschappijen aantasten. De deelstaat vond dat het een maatregel was die de Duitse concurrentiepositie als luchthavenland negatief beïnvloedt. H Dat laatste klopt zeker, (kijkende naar de maatregelen van Ryanair op Weeze Airport) de rechter vond echter niet dat het in strijd was met de Duitse grondweg, en veegde de klacht van tafel.

De Duitse vliegtax levert het land waarschijnlijk zo’n miljard euro per jaar op; het is echter een blok aan het been voor vliegvelden zoals Weeze Airport. Het vliegveld ziet de passagiersaantallen teruglopen en ziet ook maatschappijen vertrekken van het vliegveld. Ryanair heeft vooralsnog geen intentie om helemaal te vertrekken, het aantal Ryanair routes is wel teruggelopen.