Edinburgh is de hoofdstad van Schotland. Gelegen aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk is het ook de tweede stad van Schotland. De grootste stad is Glasgow. Het was oorspronkelijk een nederzetting met een fort op the Castle Rock. Ontdek de prachtige stad aan de Noordzee met bezienswaardigheden als het kasteel van Edinburgh, bezoek Old Town of neem een kijkje in the National Gallery om de unieke Keltische cultuur cultuur van Schotland te proeven!
Met Ryanair van Weeze naar Edinburgh
Met Ryanair kun je drie tot vijf dagen per week (dinsdag, donderdag en zaterdag of meer, afhankelijk van het seizoen) naar Edinburgh reizen. Een retourtje vanaf Weeze Airport naar Edinburgh Airport (EDI) kan vanaf €60. De vlucht met een Boeing 737-800 van Ryanair duurt slechts 40 minuten. Je vlieg met vluchtnummer FR6241 heen en met FR6242 terug. Edinburgh Airport is een groot vliegveld op amper 10 kilometer van het stadscentrum van Edinburgh. Het vliegveld ontvangt 13,4 miljoen passagiers per jaar, het is dan ook het drukste vliegveld van Schotland. Opgericht in 1915 (aanvankelijk militair, pas commercieel in 1947) is het een van de oudste vliegvelden van Europa.
Verbinding van Edinburgh Airport naar het centrum van Edinburgh
Je kunt natuurlijk een auto huren op Edinburgh Airport. Zo heb je alle vrijheid in de stad zelf. Je moet dan gewoon de A8 op, deze volg je tot in het centrum. Mocht je niet over de financiële middelen beschikken om een auto te huren, en je wilt met het openbaar vervoer naar het centrum, dan is dit ook perfect mogelijk! De verbinding van Edinburgh Airport naar het centrum van Edinburgh is heel goed, er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. Zowel de bus als de tram reist eens per zo’n 10 minuten.
- Je kunt kiezen voor een reisje met de tram. Edinburgh Trams is de maatschappij waar het over gaat, deze tram rijdt in ongeveer 35 minuten van de terminal naar het stadscentrum. De prijs is £5, een retourtje kost £8. Het is een gloednieuwe tramlijn, de verbinding opende op 31 mei 2014.
- Je kunt ook met de bus naar het stadscentrum reizen. Dit is lijn 100, en kost iets minder dan de tram. De prijs is voor een retourtje £7, het duurt ongeveer 30 minuten.
Klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden voor vervoer van Edinburgh Airport naar het stadscentrum. Bedenk dat Edinburgh Airport ten westen van de stad ligt, het centrum is Princess Street / St Andrew Square (de laatste is het centraal station).
De stad Edinburgh
De oorspronkelijke bewoners, de Kelten, hielden hier dan ook dapper stand tegen de Romeinen. Het werd in de 7e eeuw na Christus nog veroverd door de Engelsen die het fort haar oorspronkelijke naam gaven; Eiden’s burgh. Dit is Engels voor Eiden’s fort. Toen het fort in de 10e eeuw weer werd heroverd door de Schotten, richtten ze een stad op in de directe omgeving van het fort: Edinburgh. In 1290 veroverde Engeland Edinburgh weer, de stad werd platgebrand. Jaren later, in de 18e eeuw, was er een periode van economische bloei. Het wordt ook wel the Golden Age genoemd, New Town werd ten noorden van Old Town gebouwd in Georgiaanse stijl. Edinburgh wordt door die stijl sindsdien ook wel het Athene van het Noorden genoemd. Sinds 1997 heeft Schotland meer autonomie, het is niet onafhankelijk maar het lijkt er wel een beetje op.
De bekendste bezienswaardigheid in Edinburgh is natuurlijk Edinburgh Castle. De befaamde burcht staat ongeveer in het midden van de stad. Edinburgh biedt echter nog veel meer bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse Akropolis of de Edinburgh Zoo! Ook een bezoekje aan the National Gallery of Scotland is zeker de moeite waard. Ook op het gebied van architectuur biedt Edinburgh veel moois. Denk aan Old Town en New Town, respectievelijk de oude en nieuwe delen van de stad Edinburgh. Het volledig in Georgiaanse stijl gebouwde New Town staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een perfect voorbeeld van een stadsuitbreiding!
Ten slotte is Edinburgh ook de plek waar het beroemde Grand Theft Auto bedacht is. In de Rockstar North studio in de stad Edinburgh wordt tot op de dag van vandaag aan de game gewerkt.