Porto vanaf Weeze // geniet van goedkoop Portugal

Porto is een belangrijke havenstad aan de westkust van Portugal. Na Lissabon is het met 1,8 miljoen inwoners de grootste stad van Portugal. De stad Porto is vooral bekend vanwege de Port wijn. Deze wijn wordt al sinds de 13e eeuw in de Douro vallei geproduceerd, en is altijd een belangrijk handelsproduct geweest.

Via Weeze Airport naar Porto

Met Ryanair kun je 3x per week vanaf Weeze Airport naar Porto vliegen. De dagen dat er gevlogen wordt zijn dinsdag, donderdag en zaterdag. Als je ongeveer twee weken van tevoren boekt, kun je voor al onder de €100 een retourtje boeken! Na een vlucht van ongeveer 2,5 uur met vluchtnummer FR5489 kom je aan in de Portugese havenstad, met vluchtnummer FR5488 vertrek je weer. Porto Airport is met meer dan 10,7 miljoen passagiers per jaar een belangrijk vliegveld voor de regio Groot Porto. Porto Airport ligt op 16 kilometer ten noorden van de stad Porto. Een transfer naar de stad Porto is mogelijk met lijn E van de metro. Voor €2,55 kom je in ongeveer 27 minuten in het centrum van de stad uit.

Geschiedenis van de stad Porto

Al in de vierde eeuw na Christus begint de geschiedenis van Porto. Hoewel het natuurlijk begon als een kleine nederzetting, groeide het vrij snel uit tot een voor die tijd grote stad. Porto had namelijk vanaf het allereerste begin een perfecte plek voor de scheepvaart. Het werd daarom direct een echte Romeinse handelsstad. Na de Romeinen waren de Moren (Islamitisch) een tijd lang de baas over de stad. In 868 werd Porto (en de rest van Portugal) veroverd door Christenen. Hierbij werd het begin gesticht van de staat Portugal.

Het werd een belangrijk handelscentrum, de oude stadsmuur stamt ook uit die tijd. De officiële naam van de stad werd veranderd in Porto Cale. Het was zo’n belangrijke stad dat het hele land Portugal er later naar werd vernoemd. Door Portugese handels- en ontdekkingsreizigers verliep de handel tussen het jaar 1200 en 1500 voorspoedig. Er was veel welvaart in de stad Porto, onder andere door de scheepswerven in de haven. Ondanks dat de stad in de loop der jaren de oorlog buiten de deur slaagde te houden, was er in 1809 geen houden meer aan; Napoleon kwam naar de stad Porto. Hij werd verslagen, toch was het daarna was het een rommelige tijd met onder andere een geweldloze liberale revolutie, gevold door een staatsgreep en een 6 jaar durende burgeroorlog. Na deze burgeroorlog (1834) is er geen oorlog meer geweest in de directe omgeving van de stad Porto.

Wat is er in Porto te doen?

Een bekende toeristentrekker is het oude centrum van Porto: Ribeira. Het is een druk wijkje met veel activiteit: ’s avonds is dit het uitgaanscentrum van de stad. Ben je meer van de uitzichten, dan is een kijkje in deigreja e torre dos clérigos het zeker waard! Je hebt hier bij helder weer een perfect uitzicht over de stad, en laat het nou altijd helder weer zijn in Porto! 🙂 Als je minder fan bent van de oude gebouwen dan kun je ook naar de Ponte Dom Luis I gaan. Een leerling van de bouwer van de eiffeltoren zelf heeft deze brug ontworpen. De Ponte de Maria Pia ligt er vlakbij, hier heeft Gustave Eiffel zelf aan meegewerkt. De laatste brug is echter al buiten gebruik. De twee bruggen gaan over de Douro, de rivier die in de geschiedenis van Porto zeer belangrijk is gebleken.

Afbeelding: de wijk Ribeira in Porto

Een andere bezienswaardigheid is de Fundação de Serralves. Het is het museum voor moderne kunst in Porto. Verder is ook de Igreja de Sao Fransisco erg mooi. Een mooie kerk met meer dan 200 kilo goud verwerkt in de kerk! Deze kerk is een mooi vertrekpunt voor een ritje naar het strand. Vanaf deze kerk kun je namelijk met een oud trammetje langs de rivier de Douro naar het strand. Als je bij de laatste halte uitstapt kun je een heerlijke strandwandeling maken, of natuurlijk lekker zonnen!