Vliegveld Weeze profiteert van vliegtaks

De rollen zijn omgedraaid. Hinderde de Duitse vliegtaks de luchthaven een paar jaar geleden nog flink, ditmaal profiteert vliegveld Weeze van de vliegtaks. De Nederlandse vliegtaks welteverstaan. Komend seizoen hoopt de luchthaven dan ook een flinke groei van het aantal passagiers te verwezenlijken. En dan vooral klanten van over de grens te trekken; Nederlanders.

De vliegtaks in Nederland gaat van 8 euro naar zo’n 26 euro per vliegticket. In Duitsland is dat 13 euro. De Nederlandse vliegtaks klimt dus ruim over de Duitse vliegtaks heen. Een gemis voor Nederland, Duitsland profiteert.

Vliegtaks heeft weinig zin

Het is al eerder gezegd en kwam ook al naar voren in onderzoeken, de vliegtaks heeft weinig zin. Passagiers wijken gewoon uit over de grens. Voor passagiers uit Venray is dit nog wel goed uit te leggen maar de luchthaven ziet ook steeds meer passagiers uit de randstad die worden verleid door de lage prijzen. De luchthavenbelastingen zijn, naast de vliegtaks, op Weeze Airport dan ook veel lager dan op het vliegveld van bijvoorbeeld Amsterdam. Dit kan tientallen euro’s schelen.

Luchthavendirecteur Sebastian Papst: “In een tijd waarin het veel duurder is geworden, zijn de aanbiedingen van een low cost airline natuurlijk bijzonder aantrekkelijk.” Hij schat in dat 1,2 tot 1,4 miljoen passagiers de luchthaven in 2023 weten te vinden. Dan zouden we terug zijn op het niveau van voor corona.