Van Weeze naar Rome Ciampino

De hoofdstad van Italië, de hoofdstad van het oude Romeinse Rijk, de stad van de zeven heuvels en tevens de stad waar Vaticaanstad middenin ligt. Het gaat natuurlijk over de stad Rome. Het is een prachtige stad met een lange en unieke geschiedenis. Hoewel het vaak een belangrijke politieke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van zowel Italië als die van het Romeinse Rijk, is de stad zelden het toneel van oorlog geweest. Gebouwen als het Forum Romanum en het Colosseum zijn een herinnering uit de tijd dat Rome de hoofdstad was van het Romeinse Rijk. Vooral daarom moet iedereen eigenlijk ten minste één keer in zijn/haar leven in Rome zijn geweest!

Vanaf Weeze naar Rome Airport

Met Ryanair kun je vanaf Weeze goedkoop vliegen naar Rome Ciampino Airport. Tickets zijn al verkrijgbaar voor onder de €50 voor een retourtje Weeze Rome! In een vlucht van zo’n 2 uur vlieg je dus al naar zuid Europa! Met FR9672 vlieg je van Weeze naar Rome Airport, van Rome naar Weeze is het vluchtnummer FR9671. Een retourtje Weeze Rome voor minder dan €50, wie wil dat nou niet?

Rome Ciampino Airport
Rome Ciampino Airport (CIA) is de tweede luchthaven van Rome. De luchthaven ligt niet eens zo gek ver van het centrum vandaan: zo’n 15 kilometer naar het zuidoosten. Het vliegveld handelt jaarlijks zo’n 6 miljoen passagiers af. Ryanair heeft een grote basis op het vliegveld. Ook Wizz Air viegt vanaf het vliegveld; momenteel zijn die twee maatschappijen de enige gebruikers van Rome Ciampino Airport.

Geschiedenis van de stad Rome

Voor het ontstaan van de stad Rome moeten we, als we de archeologen moeten geloven, ver terug in de geschiedenis (zo’n 30 eeuwen om precies te zijn). Toen ontstonden er al kleine nederzettingen. Rond de 4e eeuw voor Christus kreeg de stad een behoorlijke omvang. Als we de geschiedenisschrijvers uit de oudheid moeten geloven, is de stad gesticht door Romulus en Remus. Rond het begin van de jaartelling was de stad het middelpunt van het Romeinse Keizerrijk, dit zou 400 jaar later nog zo zijn. Nadat het Romeinse Rijk splitste in het oostelijk en het westelijk Romeinse Rijk, werd Rome snel minder belangrijk, al bleef het wel een prominente rol houden omdat de paus er zetelde.

Van 1871 tot nu
Sinds 1871 is Rome de hoofdstad van Italië. De stad is sindsdien aanzienlijk gegroeid. Aangezien het ook in de tweede wereldoorlog nog steeds de hoofdstad was van de paus, en aangezien er veel culturele schatten in de stad aanwezig waren, werd Rome tijdens de tweede oorlog nauwelijks gebombardeerd. Hoewel Rome in 1944 wel een aantal keer gebombardeerd is, is het centrum van de stad nooit het doelwit geweest. Op 4 juni 1944 werd de stad bevrijd door de geallieerden.

Bezienswaardigheden in Rome

In Rome zijn een groot aantal bezienswaardigheden te bewonderen. Het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon zijn enkele bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Ook huisvest de stad een zeer groot aantal kerken. Een aantal voorbeelden: de sint Pietersbasiliek, de Basiliek van Santa Maria Maggiore en de Sint-Jan van Lateranen kerk.

Andere bezienswaardigheden
Verder is de Palatijn ook leuk om te bezoeken, het is een van de zeven oorspronkelijke heuvels van Rome. Het archeologische park wordt beschouwd als de heuvel die als eerste bebouwd was. Een van de oudste gebouwen van de stad is de Engelenburcht (gebouwd rond het jaar 130 voor Christus). Oorspronkelijk een mausoleum van keizer Hadrianus, later werd het een burcht waar de paus zich kon verschuilen mocht de stad ooit aangevallen worden. Deze bezienswaardigheden zijn lang niet alles, al zou het misschien wel genoeg zijn om nu voor rond de €50 direct een retour ticket vanaf Weeze Airport te boeken!

Afbeelding hieronder: het Vaticaanstad

Overige informatie over de stad Rome
Rome is de grootste stad van het land (2,8 miljoen inwoners). Ook omdat het een stad is met een centrale ligging in Italië, is het het centrum van het land. Het is het centrum in de luchtvaart. Rome Ciampino Airport is overigens het tweede vliegveld van Rome, Rome Fiumicino is met zo’n 36 miljoen passagiers vele malen groter dan Rome Ciampino. Het is ook het centrum van de spoorwegen, in de stad is er ook nog een metro. Helaas gaat deze metro niet onder een groot deel van het oude centrum van de stad door. Het busnetwerk van Rome is gelukkig een stuk bereikbaarder en beter, waardoor de stad alsnog een respectabel openbaar vervoersnetwerk heeft. De wegen in en rondom Rome zijn erg goed, alle autosnelwegen van noord naar zuid Italië, en elke andere autosnelweg is namelijk min of meer door of langs de stad gelegd. Het spreekwoord luidt niet voor niets, alle wegen leiden naar Rome…